Wat is anorexia nervosa en hoe herken je het?

Anorexia nervosa is een eetstoornis die een grote invloed kan hebben op je leven. Wanneer je anorexia hebt, heb je vaak een te laag gewicht. Daarnaast ben je erg bang om aan te komen, ben je veel bezig met eten en besteed je veel aandacht aan hoe je lichaam eruit ziet. Ook bepaalt je lichaam of je gewicht voor een groot deel hoe je over jezelf denkt. Vaak heeft iemand met anorexia nervosa een verkeerd beeld van haar of zijn eigen lichaam en voelt zich te dik. Of je anorexia nervosa hebt, of bijvoorbeeld een andere eetstoornis, wordt door een hulpverlener vastgesteld aan de hand van kenmerken die zijn beschreven in de DSM, dat is een handboek voor hulpverleners waar verschillende psychische aandoeningen in staan beschreven.

Wist je dat...

... er twee verschillende vormen van anorexia nervosa zijn. Sommige jongeren met anorexia vallen af door heel weinig te eten, dit wordt de restrictieve vorm genoemd. Andere jongeren met anorexia nervosa hebben juist last van eetbuien, waarna ze hun best doen deze eetbuien te compenseren door te braken, veel te bewegen of laxeermiddelen te gebruiken. Deze vorm wordt de purgerende vorm genoemd.

... anorexia het meeste voorkomt bij meisjes tussen de 15 en 19 jaar, maar ook kan voorkomen op andere leeftijden en bij jongens. 

... we nog niet precies weten hoe anorexia ontstaat. Meerdere factoren kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld negatieve ervaringen die je hebt meegemaakt, bepaalde karakter eigenschappen (zoals perfectionisme en weinig zelfvertrouwen), de cultuur waarin je opgroeit en (sociale) media.

Gevolgen

Anorexia nervosa kan grote gevolgen hebben voor verschillende onderdelen van je leven, bijvoorbeeld op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied.

  • Doordat het lichaam te weinig belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt, kun je last krijgen van verschillende lichamelijke klachten, zoals koude handen en voeten, heel erg moe voelen, duizeligheid of flauwvallen, problemen met slapen, haaruitval en niet meer ongesteld worden. 
  • Daarnaast kan het zo zijn dat je last hebt van emotionele klachten, zoals je vaak somber of angstig voelen, veel piekeren, en moeite met concentreren. 
  • Anorexia ook een grote invloed hebben op je sociale leven, bijvoorbeeld wanneer je je niet meer prettig voelt tussen andere mensen en je daardoor steeds meer afzondert van anderen, maar ook te weinig energie hebben om naar school te gaan of af te spreken met vrienden. Ook kunnen er ruzies over eten en gewicht ontstaan met de mensen om je heen.

Herkennen

Iemand met anorexia nervosa, probeert dit vaak te verbergen of ontkennen. Het kan zijn dat je je schaamt of dat je het idee hebt dat anderen je toch niet zullen begrijpen. Toch is het heel belangrijk dat je hulp en steun zoekt. Er zijn een aantal dingen waaraan je kunt herkennen of je misschien anorexia nervosa hebt (of iemand in je omgeving).

  • Obsessie voor eten en gewicht, bijvoorbeeld vaak op de weegschaal staan, calorieën tellen of nauwkeurig bijhouden wat je eten. 
  • Erg mager of veel afgevallen (doordat je minder eet dan je nodig hebt en je veel beweegt), bang om aan te komen en jezelf te zwaar vinden. 
  • Ook kan iemand smoesjes verzinnen om niet te hoeven eten, gaat hij of zij na het eten direct naar het toilet, snijdt het voedsel in hele kleine stukjes of eet het eten bijvoorbeeld alleen nog in een bepaalde volgorde.