Wat is wetenschappelijk onderzoek?

Het doel van onderzoek is om meer over klachten en problemen te weten komen, en ze beter te begrijpen zodat we nóg beter kunnen helpen. Om dat echt goed te kunnen doen is het nodig dat we gegevens verzamelen van heel veel mensen met anorexia nervosa.

Soms willen we bijvoorbeeld gegevens gebruiken uit het dossier, natuurlijk alleen als iemand daar toestemming voor geeft. Of we vragen om een vragenlijst in te vullen op locatie, of thuis online. Ook gebruiken we vaak taken op de computer waarin we kunnen meten hoe iemand reageert in bepaalde situaties. Van tevoren krijg je altijd informatie over wat meedoen aan een bepaald onderzoek precies inhoudt. En heel belangrijk: we gaan zorgvuldig om met je gegevens en je persoonlijke gegevens komen nooit in publicaties te staan.

Waarom is het belangrijk?

Eigenlijk doen we nog veel te weinig wetenschappelijk onderzoek op het gebied van anorexia. Ons doel is om hier verandering in te brengen. Als we beter snappen waarom anorexia zo hardnekkig kan zijn, weten we ook wat we in de behandeling moeten aanpakken. Zo hopen we op uiteindelijk effectievere behandelingen te ontwikkelen. Zelf heb je vaak niet gelijk voordeel van meedoen aan onderzoek. Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is meer een soort kadootje dat je geeft aan anderen, zodat zij in de toekomst beter geholpen kunnen worden.

Accare vertelt in dit filmpje waarom wetenschappelijk onderzoek belangrijk is.